Quiche Lorraine recept

Voor het gebak

  • 125 g koude boter
  • 250 g tarwebloem
  • 5 middelgrote eieren
  • 1 tl zout
  • 1 tl ijskoud water
  • 200 g gerookt ontbijtspek (stuk)
  • ½ tl traditionele olijfolie
  • 150 ml halfvolle melk
  • 250 g crème fraîche
  • 120 g geraspte Franse gruyère kaas 47+
  • 1 mespunt gedroogde nootmuskaat

Bereidingswijze

Voor het gebak, zet de bloem, boter, eigeel en 4 theelepeltjes koud water in een keukenmachine. Gebruik de pulsknop om te verwerken tot het mengsel zich bindt. Smeer het deeg met bloem op een bestoven oppervlak, verzamel het in een gladde bal en rol het zo dun mogelijk uit. Bekleed een vompje met losse bodem en van 23 x 2,5 cm, waardoor het deeg gemakkelijker in de vorm komt. Snij de randen van het deeg in met een schaar (behalve bij snijdingen) zodat het iets boven het blikje zit (als het krimpt, mag het nu niet onder het niveau van het blik komen). Druk het deeg in de fluiten, prik voorzichtig met een vork in de basis en laat het vervolgens 10 minuten rusten. Zet een bakplaat in de oven en verwarm de oven tot 200 C / ventilator 180 C / gas 6.

Lijntjesset met folie, glanzende kant naar beneden, vul met droge bonen en bak op de hete plaat gedurende 15 minuten. Verwijder folie en bonen en bak 4-5 minuten meer tot het deeg bleek goudkleurig is. Als u gaten of scheuren opmerkt, breng dan een patstelling aan met gebak. U kunt de deeg dan de dag erna nog goedmaken.

Terwijl het gebak kookt, bereidt u de vulling voor. Verhit een kleine koekenpan, frituur de spekjes en bak deze een paar minuten. Giet alle vloeistof die eruit komt weg en kook verder tot de spekjes beginnen te kleuren, maar niet te knapperig zijn. Haal het uit de pan en laat het uitlekken op een papieren handdoek. Snijd driekwart van de kaas in kleine dobbelstenen en rasp de rest van de kaas fijn. Verspreid de in blokjes gesneden kaas en gebakken reepjes over de bodem van de deegkast.

Klop met een lepel de crème fraîche om deze te verminderen en sla langzaam de dubbele room in. Meng de los geklopte eieren. Breng op smaak (je hebt niet te veel zout nodig) en voeg nootmuskaat toe. Giet driekwart van de vulling in de deegvorm.

Trek de ovenplank half uit en plaats de taart op de bakplaat. Giet snel de rest van de vulling in de pastei bak, je snapt het zo naar de top. Strooi de geraspte kaas over de bovenkant en schuif de plank weer voorzichtig weer terug in de oven. Laat de oven zakken tot 190 C / ventilator 170 C / gas 5. Bak het ongeveer 25 minuten lang, of tot ze goudbruin en zacht zijn (het midden mag niet te hard aanvoelen). Laat de quiche 4-5 min rusten en haal hem dan uit het blik. Serveer het vers gebakken, maar koud is het ook lekker om te serveren.

Tip: Je kunt de quiche ook 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren circa 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.

Probeer ook eens

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders